viernes, 14 de enero de 2011

Atraure...qüestió de bona olor?

Sempre diem que les mosques van a la merda. Les mosques van a la merda, i a les pomes, i als pastissos, i a la xocolata, i als cadàvers,  i a les flors, i a la pell simplement, i es freguen les mans com si tramessin algo... què els passa a les mosques?

Són dípters, i juguen varis papers en els ecosistemes. Tant poden ser paràsites com pol·linitzadores o herbívores. Són un insecte molt antic que ha anat seguint l'espècie humana dia rere dia aprofitant-se'n de tota la seva activitat. Evolutivament són una espècie que ha trobat el seu nínxol en la descomposició de matèria orgànica. Va als cadàvers dels animals, que desprenen una olor que els atrau. Allà hi ponen els ous i en surten larves sapròfagues. Aquesta olor és la produïda per els productes de la degradació proteica, la putrescina i la cadaverina, que fan mala olorper a la majoria d'éssers. Aquestes olors que atrauen a les mosques evolutivament fan pensar en com l'evolució ha fet que els cadàvers tinguin aquesta olor. Però es deu tractar d'una qüestió de possibilitats de les mosques. Les mosques van a tot arreu, i si en un principi van actuar com a descomponedors de matèria orgànica, també poden aprofitar la materia viva o altres olors per a alimentar-se. Si es mengen un pastís és perquè encara que potser els agradi més la olor a cadàver, els quimioreceptors  es senten atrets per tot tipus de coses que poden degustar.


Però anem a l'altra banda ara. Hem parlat de l'evolució de les mosques, que s'ha seleccionat que busquessin aquestes males olors  per alimentar-se. Hi ha espècies vegetals que han fet el contrari, adoptar la mala olor expressament per tal que la mosca s'hi acosti i al contactar-hi aconsegueixi una pol·linització més eficient. És el cas de Rafflesia arnoldi, la flor més gran del món, que arriba a fer 1 m de diametre, i que desprèn precisament aquestes putrescina i cadaverina. Les flors maques no sempre oloren bé... O la inflorescència més gran del món l'Amorphophallus titanum,  que fa més de 2,5 m d'alçada. AMbdues són procedents de sumatra. En el món dels bolets també existeixen aquestes estratègies com Phallus impudicus, que dispersa els seus basidis atraient a les mosques.

Al cap i a la fi, les mosques sols ens molesten, almenys a occident. El problema és que com que mengen cadàvers poden fer de vectors i portar moltes malalties, transmetre protozous paràsits que infecten i en condicions no higièniques poden arribar a ser  un veritable problema. Sinó mireu Trypanosoma, la mosca que porta el paràsit que produeix la malaltia de la son!

1 comentario:

  1. Wooooo el phalus impudicus! recordes l'altre dia que et vaig comentar que vaig estar buscant agendes de Batxillerat? pos en una d'elles vaig trobar el diccionari sobre termes i accions varies del madro, i una de les referències feia referència a la relació de conceptes següent que devia vindre d'una broma seva:
    phalus - falo - penis - pitu
    he de trobar l'altre part del diccionari per això, que era millor.

    per cert, Trypa-No-Soma? estem per tot arreu...

    ResponderEliminar