domingo, 14 de noviembre de 2010

Lluminosos ctenòfors

Qualsevol diria que es tracta d'una medusa, però si eixamplem una mica més els clades de l'arbre de la vida trobem un conjunt de criatures, força vinculades amb els cnidaris, que criden l'atenció. Sembla que volen cridar l'atenció.

De ctenòfors sols n'hi ha unes 100 espècies en tot el món, però no per això són menys importants. Els podríem definir com a medusetes petites amb unes bandes que fan llum. Les meduses pertanyen a un altre grup i d'aquests ctenòfors en podem fer quatre pinzellades. Amb un cos que presenta simetria birradial, es comtemplen vuit bandes les cèl·lules de les quals presenten cilis que desprenen iridiscència, lluminositat. Es mou bombant aigua amb tentacles i esdevé un important depredador. No són urticants com les meduses, ja que no presenten cnidòcits.

D'aquests curiosos éssers en comentaré un, Memniopsis Leidyi, per l'ecologia i el comportament.  Originàriament de costes atlàntiques, va sr introduit a la Mediterrània fa menys de 30 anys. La depredació i la ràpida capacitat reproductiva van convertir-la en una espècie a nivell invasor. Afecta d'aquesta manera a algunes espècies de peixos. Amb un tamany de no més de 10 cm, es menja les larves i les preses de les mateixes larves d'espècies com l'anxova, reduïnt així la capacitat dels ecosistemes d'autoregular-se.


No hay comentarios:

Publicar un comentario