domingo, 14 de noviembre de 2010

Una massa que s'arrossega menjant

A Estats Units, una dona un dia va veure al jardí una taca taronja que li semblava que es menjava les plantes. Però el dia següent, al mirar va veure que s'havia canviat de lloc. Ja sabem com d'exagerats són els americans, i es veu que aquesta dona espantada pel fenòmen va trucar a la policia i es va pensar que hi havia algun fenòmen alienígena. Era un mixomicet.

Aquest grup de mixomicets o mixomicots, són un tipus de fongs ameboides i sapròfits, que mengen allò que troben avançant lentament. Un fong que es mou! Per això se'n diuen ameboides, perquè el moviment que tenen és molt semblant al de les amebes, extenent el seu citoplasma cap endevant per a formar pseudòpodes o falsos peus que els permeten avançar. Tot el fong correspon a una massa sense parets cel·lulars, amb molts nuclis, que constitueix un front, cap a on es desplaça, i una estructura que sembla nervada, ja que és per on s'està movent el citoplasma per tal de transportar nutrients i poder moure's.

Al madurar formen estructures que deixen anar milers d'espores. Els mixomicets són terrestres encara que normalment visquin en ambients força humits. Però si les condicions són adverses i hi ha falta d'aigua, són capaços d'encistar-se, és a dir, formar estructures resistents. No obstant, els trobarem en lloc com troncs humits, fullaraca del terra... és poc freqüent de veure'ls al jardí de casa...

No hay comentarios:

Publicar un comentario