miércoles, 9 de marzo de 2011

L'Illa Pacífica

Sabem que els patrons evolutius són diferents en qüestions insulars, al veure com s'afavoreix l'especiació i la deriva genètica permet que les espècies que es desenvolupin com a endèmiques siguin molt curioses i característiques: els paradisos perduts. Un cas a comentar és Nova Zelanda, illa que tectònicament es separà de la resta abans d'hora. Va quedar aïllada durant molt de temps, i això va permetre una fauna característica. 

Al aïllar-se s'havien desenvolupat algunes espècies de ratpenats, però no hi havia mamífes terrestres. A més, tenim espècies d'ocells no voladores com el Kiwi o el Kakapoo, que han proliferat fins ara. Què passa? Que estant la illa aïllada no hi havia manera de arribar-hi que no fos volant, i tot i això resultava prou difícil. Quan durant milions d'anys la fauna d'un lloc viu sense exposició a la vida que s'està desenvolupant arreu del món, simplement evoluciona endèmicament, sense entrar en la competència evolutiva i necessitat de crear estratègies per a matar o defensar-se. És el cas d'aquests dos ocells esmentats, no voladors, que viuen en selves a estrats del terra i arboris.

El kiwi té unes plomes modificades que semblen pèls, no té ales ni cua, i té un bec allargat per atrapar insectes o menjar fruita si es presenta l'ocasió. Té la mida d'una gallina domèstica., és de color marró. El kakapoo és una espècie de lloro de 4 quilos, de color verd, amb hàbitats nocturns i costums d'enfilar-se a les branques, sense volar. Usa per això unes fortes urpes per agafar coses. Aquests dos animals van poder profliferar en un ambient d'una illa pacífica, sense pressió selectiva, on sols competien artròpodes que es van desenvolupar notablement. Aleshores va passar que al segle XIII va arribar l'home a Nova Zelanda. L'Home, amb animals domèstics, que van canviar tota la estabilitat de l'illa. Va ser culpa dels gossos i criatures domesticades per l'home, i una posterior explotació de l'illa, que aquestes criatures estiguin ara en perill d'exinció. Els ocells no podien defensar-se davant de les novetats evolutives dels cànids, i aquests es mostraven agressius matant-los a tort i a dret.

2 comentarios:

  1. adoro el kakaboo, m'encantaria poder-lo tenir a casa també, jo el veig corrent amb el set per aquí.

    ResponderEliminar
  2. seria grandiós! quan el meu pati sigui finalment una selva en tindré

    ResponderEliminar